Vihkosten tai kirjojen tulostaminen Macilla

Kerran-pari vuodessa tarvitsee tulostaa jonkunlainen vihkonen tai kirja Macilla, eli juuri niin harvoin, että prosessia ei enää muista kun se pitäisi taas tehdä. Siksi nämä muistiinpanot, enimmäkseen omaan tarpeeseen, mutta jos jotakuta muuta auttaa niin hyvä juttu.

  • Jos tulostetaan A4:lle, oikea sivunkoko on puolikas eli A5.
  • Sivumäärän pitää olla neljällä jaollinen, eli riittävästi tyhjiä sivuja loppuun.
  • Pagesissa rasti ruutuun Dokumentti > Dokumentti > Dokumentin marginaalit > Aukeama, niin saa sisällön näkyville aukeamina.
  • Marginaaleja laittaessa sisämarginaali kannattaa olla isompi kuin ulkomarginaali, etenkin jos käyttää yotsume toji -sidontaa (olen käyttänyt ylä 1,27 cm, ala 2,54 cm, sisä 3,17 cm, ulko 1,27 cm – eli selkeämmin puoli tuumaa, tuuma ja 1,25 tuumaa).
  • Pagesista kirja viedään ulos PDF-muodossa ja PDF avataan Acrobat Readerilla. Ilmainen DC-versio riittää onneksi hyvin.
  • Acrobat Readerissa Tulosta > Sivun koko ja käsittely > Kirjanen.
  • Tulostetaan ensin Kirjasen osajoukko: Vain etupuoli (Sidonta: Vasen).
  • OfficeJet 8600 tulostaa alasyöttölokeron paperin alapinnalle, joten kun nippu tulee ulos tulostimesta, laita se takaisin syöttölokeroon sellaisenaan, kääntämättä sitä. Toinen puoli tulostetaan valitsemalla ”Vain käänteinen puoli” ja Tulostettavat sivut > Lisää vaihtoehtoja > Käänteiset sivut.

Parempia työkaluja

Jos tällaista enemmän tekee, kannattaa varmaan harkita jotain vakavasti otettavaa julkaisuohjelmistoa. Adobe InDesign on alan standardi, mutta jos palveluna myytävät kuukausimaksusovellukset tökkivät (ja nehän tökkivät), Affinity Publisherin saa 55 € kertamaksulla, mikä kuulostaa hyvin kohtuulliselta. En ole kokeillut, ehkä joskus vielä kokeilen. Swift Publisher (21,99 €) ja iStudio Publisher (19,99 €) ovat vielä edullisempia.

Ilmaisvaihtoehdoista paras lienee Scribus, mutta omat kokemukseni eivät ole myönteisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.