Tee

Harrastan teenjuontia. En ole mikään kovan luokan teesnobi, mutta juon mieluummin vettä kuin Yellow Labelia ja juon teeni erinäisistä syistä (laatu, valikoima ja pienempi hiilijalanjälki) mieluummin irto- kuin pussiteenä.

Ennen luottoteeni oli English Breakfast maidolla ja runsaalla sokerilla. Sitten totesin, että jatkuvassa käytössä teen kanssa tulee vähän liikaa sokeria ja opettelin juomaan teeni ilman sokeria. Se oli hyvä päätös se.

Havahduin juoneeni paljon monenlaisia teitä, joten päätin tehdä pienen arvioivan listauksen juomastani, ennen kaikkea oman muistini tueksi. Jos tästä on jollekulle muullekin iloa, hyvä niin. Päivitän listaa toisinaan.

Suosikkiteekauppani on Take-T, mikä ei ehkä listaa silmäilemällä ole suurikaan yllätys. Olen juonut pääasiassa mustaan teehen perustuvia maustettuja teelaatuja, mutta viime aikoina olen suuntautunut enemmän maustamattomiin vihreisiin ja valkoisiin.

Pidän myös Teenlehtiä-nimistä teeblogia.

Arviointiasteikko:

🍵🍵🍵 – erittäin hyvä, tätä olisi hyvä aina löytyä
🍵🍵 – toimiva, ostaisin toiste
🍵 – juon, mutta tuskin ostaisin
🤢 – ei maistunut

Hinta-asteikko (100 g):

💶 💶 💶 💶 💶 – yli 50 €
💶 💶 💶 💶 – 20–50 €
💶 💶 💶– 10–20 €
💶 💶 – 5–10 €
💶 – alle 5 €

Teelista (päivitetty 2.10.2020)

Valkoiset teet

China White Tea Pine Needles (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Pehmeä ja leppoisa valkoinen tee. Kauniit lehdet ja oikein hyvä maku.

Nepal Sundarpani White Dragon (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Oikein kelpo valkoinen tee. Nepalissa pienet tilat tuottavat hyvää teetä; eettiset arvot ovat ilmeisesti kohdallaan ja hintakin säällinen. Tee on keltaista, lehdet kestävät hyvin useita haudutuksia ja maku on kohdallaan.

Pai Mu Tan (Veiström) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Modernimmalla romanisoinnilla Bái mǔdān, yhtä kaikki suomeksi ”valkoinen pioni”. Valkoisen teen klassikko. Oikein maukas. Vähän hintava, etenkin kun lehtiä kuluu paljon, mutta toisaalta tästä tulee helposti ainakin kolme erinomaista haudutusta samoista lehdistä.

Vihreät teet

Dragon Well Long Jing (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶 💶
– Hirveän kallis, mutta hyvä vihreä tee. Kauniit lehdet ja miellyttävä, varsin pehmeä maku.

Japan Kabusecha Orihime Organic (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶 💶
– Kallis, melkein viiden setelin luokkaa, mutta toki myös maukas kabusecha eli varjossa kasvatettu sencha. Hyvältä maistuu, varjostus näkyy tummina lehtinä, mutta taitaapa jäädä kokeiluksi, sen verran on tyyris, eikä siitä edestä edullisempia senchoja parempi.

Luomu Matcha (Forsman) 🍵 / 💶 💶 💶 💶
– Oikein käyttökelpoinen matcha, eikä minun nähdäkseni juurikaan häviä tuplasti kalliimmalle Ujin 3 tähden matchalle. Jotain tällaista siis, jos matchan juominen kiinnostaa terveyssyistä (ja mikseipä kiinnostaisi).

Organic Premium Matcha-iri Genmaicha (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Genmaichaa matchalla. Hintaluokka jokseenkin sama kuin viiden tähden Premium Genmaichalla, mutta elämyksenä vähän erilainen. Pohdiskelu tämän erinomaisuudesta on vielä vaiheessa, mutta tähän tietoon sanoisin, että matchaton genmaicha vie toistaiseksi voiton.

Organic Premium Sencha Midori no Kaori (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶 💶
– Viiden tähden ensimmäisen sadon senchaa Ujista. Ensimmäisellä haudutuksella hyvin haalea väri, aika viehättävä sinänsä, hyvä tuoksu eikä kalaisuutta maussa. Oikein kelpo sencha.

Premium Genmaicha (Take-T) 🍵🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Tätä oli pakko testata Mia Kankimäen kirjojen jälkeen. Pidän kovasti, hyvä perustee. Aika hennon ruohoisa teen maku pohjalla ja siihen sitten puffatun riisin riisimuromaku. Kestää helposti kolmekin haudutusta ja maistuu kolmannellakin kerralla hyvältä.

Premium Hojicha (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Tavallaan aika mieto, mutta myös vahvasti omintakeisen makuinen tee. Vaatii totuttelua, selvästi opittu maku. Vähän on kallista, mutta jos hauduttaa useamman kupillisen samoista lehdistä, hinta käy kohtuullisemmaksi.

Shincha Kabuse Yabukita, First Flush 2020 (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶 💶
– Kaunis litteä japanilainen vakuumipaketti houkutteli nappaamaan tämän ensisadon sencha. Tätä pitää vielä vähän fiilistellä, mutta ensituntuman perusteella sanoisin, että onhan tämä sillä tavalla hyvää, että aivan hyvin voisin nähdä joka vuosi ainakin paketillisen verran kauden shincha-tarjontaan tutustuvani.

Shizuoka Fukamushi Sencha Kura (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Niukasti kolmen setelin puolella, melkein neljässä, eli kaikkea muuta kuin edullinen, mutta olipa kyllä hyväkin. Vertailua voi tehdä, kunhan sencha-kokemukset tästä laajenevat, mutta helppo tätä on vihreän teen ystäville suositella. Tästä saa myös oivallisesti monta haudutusta, kannattaa kokeilla erilaisia nopeampia ja hitaampia haudutuksia, maku elää.

Tamaryokucha Sonogi Nagomi Single Origin (Take-T) 🍵 🍵 / 💶 💶 💶 💶 💶
– Nyt ollaan vankasti snobismin äärellä hinnan puolesta. Tästä en sano vielä muuta kuin että senchamainen elämys ja ihan hyvä, mutta ei kyllä mitenkään minun makuaistillani hintansa arvoinen edullisempiin senchoihin verrattuna.

Uji ★★★ Premium Matcha (Take-T) 🍵 / 💶 💶 💶 💶 💶
– Tätä varten piti lisätä uusi viiden setelin luokitus hintaan… Mutta matchalla on matchan hinnat, vaikka tämä on vain keskitasoa kolmella tähdellä. Enpä tiedä. En osta toiste, en ole vielä sisäistänyt matchanvalmistusta riittävälle tasolle. Olen kyllä barbaari, joka vispaa matchansa teelusikalla muumimukissa… Toisinaan onnistuu, toisinaan jää vähän turhan kitkeräksi ja menee juomiseksi vain terveellisyyden vuoksi.

Valkoinen apina (Veiström) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Vihreän teen klassikko – nimestään huolimatta siis vihreää, eikä valkoista, vaikka lehdetkin ovat valkonukkaisia ja varsin vaalean sävyisiä. Tee on miellyttävän pehmeää ja maukasta, oikein hyvä!

Vietnam Silver Snake Organic (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Oivallinen vihreä tee. Kauniit isot lehdet, hyvä mieto maku.

Mustat teet

Ceylon Lumbini Whole Leaf OPA (Take-T) 🍵🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Ceylon on suosikkejani maustamattoman mustan teen laaduista. Tämä on hyvä ceylonilainen tee, vähän kallis, mutta isot kokonaiset lehdet tekevät tästä jotenkin juhlavan. Mutta on tuo selvästi edullisempi Pettiagalla Balangodakin aivan hyvää, joten…

Ceylon OP HG Lovers Leap Nuwara Eliya (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Tämäkin on kelpo ceylonilainen tee. Olisiko vähän väliinputoaja? Ei Lumbini Whole Leafin ylellisiä lehtiä, mutta toisaalta kalliimpi kuin Pettiagalla Balangoda. Ei siis ole tullut ostettua tätä toiste, noita molempia muita olen ostanut useamman kerran.

Ceylon OP1 HG Pettiagalla Balangoda (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Halvin kokeilemani ceylonilainen, mutta hyvä siinä missä muutkin, eli siksi kelpo perustee säännölliseen arkikäyttöön.

Darjeeling Second Flush FTGFOP1 Pussimbing (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Far Too Good for Ordinary People -osastoa… Vähän hinnakas ja taidan tosiaan pitää ceylonilaisesta teestä enemmän, mutta ostin kuitenkin toistekin, kun luin Kiran Desain Menetyksen perinnön ja jäin kaipaamaan darjeeling-teetä.

Finest Keemun Congou (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– En osaa sanoa matalasta parkkihappoisuudesta oikein mitään, mutta aivan mainio maustamaton musta tee.

Formosa Honey Black (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Oivallinen ja erikoinen. Heinäsirkat syövät lehtiä, mikä saa ne käpristymään ja tekee teestä hunajaisen makuista. On kyllä hunajaista, mutta tämänkin saa kitkeräksi huonolla haudutuksella. Vaatii tarkkuutta. Voi olla, että nousee kestosuosikiksi.

Nepal Jun Chiyabari SF Handrolled Tips Organic (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Todella hyvä nepalilainen tee. Pidin tätä aikaisemmin huonompana vaihtoehtona Koocu Sakhejungille, koska olin katsonut hinnan väärin ja luulin Sakhejungia halvemmaksi, mutta nyt täytyy maistella vielä uudestaan oikealla hintatiedolla varustautuneena.

Nepal Koocu Sakhejung Golden Tea Organic (Take-T) 🍵🍵🍵 / 💶 💶 💶 💶
– Todella hyvä tee. Kultaisia nuppuja, aika isoja lehtiä, jotenkin juhlava ja oikein hyvän makuinen. Kallis, mutta hintansa arvoinen.

Yunnan Assamica Gold Needle Black Tea 2019 (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Veikeä kiinalainen männynneulaisia muistuttava musta tee. Nimensä mukaisesti aika assamimainen maku. Pidin, lämmin ja pyöreä maku.

Oolongit

China Milky Oolong (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Vierastan edelleen vähän oolongeja, mutta tämä on kyllä kermaisuudessaan oikein hyvä.

Formosa Jade Dong Ding (Teetaikurit) 🍵🍵 / 💶 💶 💶
– Piti poiketa Mokkamestarien teevalikoimia tarkastamassa ja sieltä tarttui mukaan tämä klassikko-oolong. Tämä on oikein maukas. Lehdet on kierretty pienenpienille rullille, mistä seuraa se, että tämä tee on syytä hauduttaa monta kertaa: todellisuudessa valtavan kokoiset lehdet avautuvat kunnolla vasta noin kolmannella haudutuksella. Pari teelusikallista lehtiä täyttää lopulta teesiivilän lähes kokonaan! Yhdellä haudutuksella ei pääse kuin alkuun tämän teen kanssa.

Maustetut teet

1917 – Suomi sata vuotta (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Oolong, sen verran vahvasti maustettu ettei erityisen oolongimainen kuitenkaan. Mustikka varsinkin toimii, shampanjasta ei niin väliksi.

Apple Pie (Take-T) 🍵🍵🍵 / 💶
– Todella hyvä perusmaustettu, omena-viinirypäle-manteli on hyvä yhdistelmä.

Black Walnut (Demmers Teehaus) 🍵🍵🍵 / ??
– Hinnasta ja saatavuudesta ei tietoa, mutta jos löytyy, niin kannattaa maistaa, aivan erinomainen maustettu musta tee, jossa pähkinää ja vaahterasiirappia ja muuta herkullista.

Keisarin malja (Forsman) 🍵🍵 / 💶
– Tätä ruusukvittenillä ja litsillä maustettua teetä on sekä mustana että vihreänä. Molemmat toimivat oikein hyvin. Molemmat ovat myös Reilun kaupan tuotteita. Oiva valinta edulliseksi maustetuksi markettiteeksi.

Kestit kukkakedolla (Teeleidi) 🍵 / 💶 💶
– Marjoja, mangoa ja kukkaisuutta valkoisen teen kanssa. Ihan kiva.

Kultakarkkisade (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Kupissa leijailee kultahippusia. Makea ja sokeripitoinen, joten herkutteluun, ei arkikäyttöön – mutta hauska ja herkullinen elämys.

Lovely Lemon (Take-T) 🍵 / 💶
– No ei ole lovely kyllä minun makuuni; en tiedä, olen ehkä aikoinaan tottunut juomaan sitruunateeni niin sokeroituna, ettei tämä nyt ilman sokeria kovin hyvin maistunut.

Musta orvokki (Take-T) 🍵 / 💶 💶
– Todella kukkainen maku. Siis todella, todella kukkainen. Maistoin kukkaset suussani vielä tunteja myöhemmin. Pikkuisen liikaa!

Nordqvistin perusmaustetut (Nordqvist) 🍵 / 💶
– Siis vanhat tutut Tiikerin päiväuni, Keisarin morsian, Karibian aurinko, Viisasten tee, Uskollinen ystävä ja Sadepäivän ilo. Näitä on juotu litratolkulla ja kaikkiin olen siinä määrin kyllästynyt, etten kotiin ostaisi. Jos kyläpaikassa tarjotaan näitä tai kahvilassa on valmiiksi haudutettua Keisarin morsianta tai Tiikerin päiväunta tarjolla, olen ihan tyytyväinen, tämä on sellainen kelpo minimisuoritus, vähän niinkuin Juhla Mokka.

Paris Dakar (Take-T) 🍵🍵 / 💶
– Mintulla maustettu gunpowder on teeklassikko. Alkuperäisellä tavalla nautittuna tässä olisi kai aika lailla sokeria myös mukana, mutta toimii hyvin ilmankin.

Pink Summer (Demmers Teehaus) 🍵 / 💶 💶
– Mieto vihreä tee, jossa vaaleanpunaista greippiä, guavaa ja rosepippuria. Virkeä kesätee.

Pistaasi (Take-T) 🍵 / 💶 💶
– Pistaasi on parempaa syötynä kuin teessä.

Pride of Kenya (Take-T) 🍵 / 💶 💶
– Paljon kaikkea hedelmää valkoisen teen päälle. Vähän liiankin hedelmäinen minun makuuni.

Red Green Berry Dream (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Tuttavien kesken Gruul-tee. Perushyvä maustettu vihreä tee.

Rhubarb Cream (Take-T) 🍵🍵🍵 / 💶 💶
– Raparperin maku toimii teessä todella hyvin, tämä on maustettujen teelaatujen parhaimmistoa.

Satumainen samppanja (Teeleidi) 🍵🍵 / 💶 💶
– Vihreää senchaa, jossa mansikoita, ruusua, laventelia ja sampanjaa. Juhlava ja hienostunut, tämä oli eräissä syntymäpäiväjuhlissa oikein iloinen uusi tuttavuus.

Strawberry Cream (Take-T) 🍵🍵 / 💶 💶
– Oikein hyvä mansikkatee.

Tampere-tee (Veiström) 🍵🍵 / 💶 💶
– Mustaa teetä appelsiinilla, vaniljalla ja puolukalla maustettuna. Oikein kelpo sekoitus. Ei tosin tarvitse ikinä ostaa kotiin, koska tätä saa juoda kyllästymiseen asti Tavernassa.

Tarte Tatin (Take-T) 🍵🍵🍵 / 💶 💶
– Vähän kuin Apple Pie, mutta mustan teen sijasta sekoitus vihreää, valkoista ja oolongia. Leppoisan omenainen, todella hyvä.

Kiinan kymmenen parasta

Kiinassa harrastetaan kymmenen parhaan teen listoja. Eräästä teewikistä löytyi kooste listoista. Tätä listaa varten on kerätty kaksikymmentä kymmenen parhaan teen listaa ja otettu niistä sitten useimmin esiintyvät teelaadut.

  • 西湖龙井 – Xī Hú Lóng Jǐng – Länsijärven lohikäärmekaivo
  • 洞庭碧螺春 – Dòng Tíng Bì Luó Chūn – Dontingin kevään vihreä etana
  • 黄山毛峰 – Huáng shān Máo Fēng – Huangshanvuorten hiuksenkärki
  • 君山银针 – Jūn shān Yín Zhēn – Junvuoren hopeaneula
  • 祁门红茶 – Qí Mén Hóng Chá – Qimenin punainen tee, Keemun
  • 武夷大紅袍 – Wǔ Yí Dà Hóng Páo – Wuyi-vuoren suuri punainen viitta
  • 六安瓜片 – Liù ān Guā Piàn – Lu’anin meloninsiemen
  • 安溪铁观音 – Ān xī Tiě Guān Yīn – Anxin rautajumalatar
  • 太平猴魁 – Tài Píng Hóu Kuí – Rauhallinen apinapäällikkö
  • 信阳毛尖 – Xìn yáng Máo Jiān – Xianyangin pörrökärki

Näiden etsiminen teekaupoista on melkoinen haaste kirjavien nimeämiskäytäntöjen vuoksi. Tässä muutamia huomioita:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.