Sijoittamisen alkeet

Kertyykö palkastasi menojen ja lainanlyhennysten jälkeen ylimääräistä rahaa? Onko sinulla jo parin kuukauden palkan kokoinen puskurirahasto tilillä tallessa? Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, kannattaa ylimääräisiä rahojaan sijoittaa.

Sijoittamiseen on tarjolla paljon vaihtoehtoja, mutta tavalliselle piensijoittajalle olennaisimpia ovat rahastosijoitukset ja suorat osakesijoitukset. Sijoittamista ja sitä kautta tavoitteita on monenlaista, mutta pitkällä aikavälillä toimivan piensijoittajan näkökulmasta yksi asia on tärkeä: kulut kannattaa pitää mahdollisimman pieninä.

Yksi asia on nimittäin sijoittaessa varma. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta, eikä rahaston tai osakkeen menestyksestä ennen voi päätellä mitään sen tulevasta menestyksestä, mutta rahaston kulut ja osakkeiden ostamisesta tulevat kulut ovat tiedossa etukäteen. Siksi niiden minimoiminen on mitä viisainta sijoittamista.

Edulliset indeksirahastot ovat paras tapa sijoittaa

Noin yleensä ottaen rahastot ovat paras menetelmä pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Rahastosijoittaminen on vaivatonta, sitä voi tehdä jo varsin pienillä rahasummilla ja kulujen minimoiminen on helppoa.

Jos puhutaan vaikkapa 50–100 euron kuukausittaisesta sijoituksesta, osakkeet kannattaa oikeastaan unohtaa suoraan. Osakkeet ovat edullisia omistaa, mutta niiden ostamiseen liittyy sen verran kuluja, että kertaostosten on oltava melko suuria. Nordnet on yksi edullisimpia osakevälittäjiä, ja harvoin kauppaa tekevältä sekin rahastaa osakeostoista 0,20 %, mutta vähintään 9 euroa. Jos siis sijoitat vaikka 100 € kuussa eli 1200 € vuodessa ja teet sijoituksen vaikka kahtena 600 € kauppana, maksat Nordnetille kuluja 18 € eli 1,5 % sijoituksestasi.

Tällaisia rahamääriä sijoittaessa toinen rahastojen puolesta puhuva seikka on hajautus. Vaikka 1,5 % kulut eivät lopulta suuri ongelma olekaan, noiden kahden 600 € kaupan jälkeen omistat korkeintaan kahta eri yhtiötä. Sijoitustesi menestys on riippuvainen näiden yhtiöiden menestyksestä. Sijoittamalla rahastoihin saat pienen siivun useammasta eri yhtiöstä, joten rahasi ovat paremmin turvassa – toki myös yllättäviltä menestyksiltä.

Yhdistelmärahasto on varma valinta

Jos ajattelee vain kulujen minimointia, ilmeinen valinta on ETF-rahastot. Yhdysvaltojen markkinoille pääsisi kiinni esimerkiksi Vanguardin Dividend Appreciation ETF -rahastolla, jonka vuosittaiset kulut ovat lähes olemattomat 0,10 %. ETF-rahastot ostetaan kuitenkin pörssistä, joten niistä tulee kaupankäyntikuluja samoin kuin osakkeista. Sen vuoksi nekään eivät sovi pienehköjä summia kuukausittain sijoittavalle.

Toinen erittäin edullinen vaihtoehto on Indeksirahasto Suomi (entinen Superrahasto Suomi), jolla ei ole minkäänlaisia kuluja. Kelpo valinta, mutta hajautuksen puolesta vähän heikko, sillä se seuraa vain Helsingin pörssin osakkeita (toki nämä Helsingin pörssissä olevat yhtiöt toimivat kansainvälisesti). Ainoaksi sijoitukseksi Indeksirahasto Suomi on ehkä vähän kapea-alainen, mutta jos sijoittaa muutamia kymppejä kuussa, se on oikein mainio vaihtoehto. Kun pitää mielessä, että kulut ovat sijoittamisessa ainoa asia, josta voi olla varma, tässä ne on nollattu, eikä se ole koskaan väärin.

Nordnetilla on myös erilaisia kuukausisäästämiseen soveltuvia rahastoja, joihin säästäminen on helppoa ja edullista, mutta vaatii vähän pohdiskelua sopivaa rahastopalettia valittaessa. Nordnetillä on kuitenkin suosituksia.

Jos haluat päästä helpolla ja sijoittaa rahasi yhteen rahastoon, selkeä vaihtoehto on varainhoitorahasto. Se on aktiivisesti hoidettu rahasto, joka sijoittaa rahasi muihin rahastoihin. Näin sijoituksesi hajautetaan riittävän laajalle: saat osake- ja korkosijoituksia, maantieteellistä hajautusta ja toimialan mukaista hajautusta.

Aktiivisesta varainhoidosta tulee lisää kuluja, toki, mutta valitsemalla järkevästi hoidetun rahaston, kulut eivät ole suurensuuria verrattuna siihen, mitä etua tällaisesta rahastosta saa. Samat edut saa toki hajauttamalla itse sijoituksiaan eri rahastoihin, mutta se vaatii paljon aikaa ja perehtymistä, eikä ole erityisen mielekästä pienimuotoiseen kuukausisijoittamiseen. Lisäksi rahastosta saa tiettyä veroetua, koska rahaston sisällä sijoituksia voidaan muutella markkinatilanteen vaatimusten mukaan ilman veroseuraamuksia. Erikseen ostettuja sijoituksia myydessä ja ostaessa voi syntyä verotettavaa voittoa.

Seligsonin Pharos-rahasto on oman kokemukseni perusteella paras yhdistelmärahasto (jos olet eri mieltä, kuulen mielelläni ehdotuksia paremmista). Sen kulurakenne on hyvin kohtuullinen verrattuna vaikka isojen pankkien varainhoitorahastoihin ja salkunhoitaja Petri Rutanen on varsin järkevän oloinen hötkyilemätön kaveri, joka ei tuhlaa osuudenomistajien rahoja turhanpäiväisellä kaupankäynnillä. Rutasella on lisäksi paljon omiakin sijoituksia Pharoksessa, joten varainhoitajan ja asiakkaiden intressit ovat linjassa.

Päivitys 8.1.2020: Pharoksen linja on mennyt vielä pykälän passiivisempaan suuntaan salkunhoitaja Rutasen menehdyttyä marraskuussa 2019 ja rahaston siirryttyä Seligsonin tiimin hoidettavaksi.

Minulla on omia sijoituksia Pharoksessa. Lisäksi säästän lapsilleni rahaa Pharokseen, jossa se toivottavasti poikii pidemmällä aikavälillä mukavan pesämunan itsenäisen elämän aloittamiseen. Tulos on taatusti parempi kuin pankkitilille säästämällä. Toistaiseksi tuotto on ollut noin 6–7 prosentin luokkaa vuosittain, eli ihan hyvä.

36 kommenttia kirjoitukseen “Sijoittamisen alkeet

 1. Moi Mikko. Kiva lukea ’normaalin’ ihmisen normaalia kieltä näistä raha-asioista. Minun pojalla (34v) tulla olemaan n
  Eur 8000 tänä syksynä ’löysää’ rahaa pankkitilillä. Mikä olisi viisas tapa investoida tämä raha? Hän ei luultavasti voi lisätä rahaa tähän pottiin tulevaisuudessa, ainakaan paljoa ja investoinin pitäisi olla yksinkertainen hoitaa – periaatteessa vaan istua ja tieto investoinin statuksesta tulisi hänelle määrättyinä aikaväleinä. Ei ehkä suurella riskillä, mieluummin keski- tai pienellä riskillä. Nimimerkillä: mieluummin kun vaan pankkitilillä pankin ’hyväksi’. Kiitos etukäteen!

 2. Tuula, yksinkertaisin ratkaisu on sijoittaa rahat johonkin sopivaan rahastoon. Sen jälkeen voi istua ja odotella.

  Rahojen sijoittaminen kertarysäyksellä on selkeää, mutta jos sattuu markkinoille huonolla hetkellä, sijoituksen arvo voi pudota aika paljonkin. Sijoittamalla pienemmissä osissa hajauttaa vähän ajallisesti, mutta jos sattuu sijoittamaan nousukauden aikana, häviää verrattuna siihen, että olisi sijoittanut kerralla. Nyt rahastojen arvot ovat vähän pudonneet, joten missään huipulla ei olla – vaan tuskin täysin aallonpohjassakaan.

  Kun kyse on tällaisesta summasta, yksinkertaisinta lienee vain kertasijoitus. Jos sijoitus saa hautua rauhassa riittävän pitkään, se on kerryttää kyllä arvoa ennen pitkää. Jos rahat tarvitaan mahdollisesti jo muutaman vuoden sisällä, rahastosijoitus voi silloin olla tappiollinen.

  Joku perusrahasto, siis. Kannattaa vilkuilla niitä kuluja. Esimerkiksi Seligsonin Global Top 25 -rahasto tarjoaa maailman vahvimpia brändejä edullisesti: rahaston kokonaiskulut ovat 0,62 %, eli ei juuri mitään. Rahaston ostamiseen ei liity kuluja ja lunastuksiin vain, jos lunastaa alle puolen vuoden kuluessa sijoituksesta (tämä on rangaistusluontoinen maksu, jonka tavoitteena on ohjata asiakkaat pitkäjänteisemmiksi).

  Lisäksi tällainen rahasto on siitä kätevä, että pieniäkin lisätalletuksia on helppo tehdä: jos joskus tilillä on vaikka muutama kymppi ylimääräistä, se on helppo siirtää rahastoon tilisiirrolla kasvattamaan pottia.

 3. Hei kiitos isosti vastauksesta. Kattelen vähän Seligsonin sivuja.

 4. Minkälaista rahastoa kannattaa katsella jos haluaa sijoittaa esim. vain 50 € kuussa? Voisitko suositella ihan nimellä jotain?

  Tarkoitus siis pistää kuukausittain sivuun tuo summa ja ”unohtaa” rahat sinne pitkäksi aikaa.

 5. Sanna, tässä jutussa mainituilla mennään: Nordnetin Superrahasto Suomi on täysin kuluttomana aika varma valinta. Jos pelkästään Suomen markkinoille sijoittaminen tuntuu liian ahtaalta, Seligsonin Pharos on edullinen, runsaammin hajautettu perusrahasto.

 6. Niin ja jos sijoitettava summa olisikin 100 € niin onko järkevämpi sijoittaa koko summa yhteen rahastoon vai onko parempi jakaa se kahtia ja sijoittaa kahteen eri rahastoon?

 7. Sanna, riippuu vähän rahastoista, mutta 50 € Superrahasto Suomeen nauttimaan kuluttomasta tuotosta ja 50 € Pharokseen laajemmalla hajautuksella kuulostaa ihan hyvältä. Ei siitä varsinaisesti haittaakaan ole, ainakaan sellaista, mitä voisi etukäteen tietää.

 8. Kiitos vastauksista! Tästä on hyvä jatkaa 🙂

 9. Hei Mikko!

  Ensinnäkin kiitoksia paljon kirjoituksistasi sekä kameroista että sijoittamisesta. Niistä on ollut paljon apua!

  Minulle tulee olemaan kuukausittain 500e ”löysää rahaa” noin 1-3 vuoden ajan ja ajattelin laittaa rahat sijoitukseen. Olen tutkinut ja lukenut vähän siellä sun täällä sijoittamisesta, enkä ole vieläkään ihan varma miten minun kannattaisi sijoittaa. Voisitko hieman opastaa?

  Ajattelin siis kokeilla aluksi siten, että sijoittaisin kuukausittain 250e Pharos-rahastoon ja 250e nordnetin superrahastoon tai ehkä jopa ETF(?). Samalla perehtyisin enemmän arvosijoittamiseen ja osakesijoittamiseen, jos vaikka jonain päivänä uskailtaisin lähteä niihin hommiin, kun ne kiinnostustaisi enemmän kuitenkin.

 10. Kani, suunnitelmaltasi kuulostaa hyvältä. Yksi vaihtoehto on myös pistää vaikka 400 euroa rahastoihin ja jättää satanen Nordnetin tilille, niin kun vaikka vuoden verran tutustut pörssiin ja yhtiöihin, sinulla on 1200 euroa käytettävissä osakeostoihin – sellaisella summalla on jo mielekästä lähteä ostoksille.

 11. Kiitos vastauksestasi! Kysyisin vielä, että kannattaako se 400e laittaa samaan rahastoon esim Pharokseen vai kannattaako hajauttaa rahat jotenkin järkevästi vielä? Ja jos kannattaa niin mihin indeksirahastoihin kannattaa sijoittaa Pharoksen lisäksi?

 12. Kani, eipä tuohon yhtä oikeaa vastausta ole. Pharos itsessään hajauttaa jo aika paljon, kuten täältä näet. Jos sijoitat johonkin rahastoon, johon Pharoskin sijoittaa, et siis hajauta, vaan ainoastaan muutat painotusta.

  Mutta esimerkiksi Suomen markkinoille Pharos ei suoraan sijoita, joten Nordnetin Suomi-superrahasto sopii sinänsä Pharoksen kaveriksi.

 13. Hei,
  Miten minun tulee toimia käytännössä nyt kun aloitan rahastosäästämisen? En ole sitä koskaan harrastanut, mutta viime aikoina asia on alkanut kiinnostaa kun olen laskeskellut tulevaa eläkettäni.
  Pystyn kuukaudessa sijoittamaan aluksi n. 500 mutta myöhemmin vähemmän. Myös osakesijoittaminen kiinnostaa, mutta tietoa siitäkään en omaa tarpeeksi.
  Miten siis käynnistää tämä henkilökohtainen projekti? Täytyykö kaikki tarpeellinen tieto etsiä itse netistä vai onko olemassa esim. sijoittamiskursseja, joissa saisi ohjausta?

 14. Pirjo, kursseja taitaa olla tarjolla aika vähänlaisesti. Osakesäästäjien keskusliiton paikallisyhdistyksillä voi olla jotain, tutkailisin sitä.

  Periaatteessa rahastosäästäminen on hyvin yksinkertaista. Esimerkiksi Seligsonin rahastoihin sijoittaminen tapahtuu yksinkertaisesti tilisiirrolla omalta pankkitililtä. Asian saa siis täysin automatisoitua, kun laittaa vain verkkopankista rahan menemään automaattisesti joka kuukausi. Tämä on hyvin vaivaton tapa sijoittaa, joka vaatii vain Seligsonin asiakkaaksi rekisteröitymisen vaivan.

  Osakesijoittaminen edellyttää arvo-osuustilin hankkimista. Sellaisen saa omasta pankista, mutta todennäköisesti halvemmalla Nordnetiltä. Kannattaa ainakin vertailla vähän hintoja. Tärkeintä ovat säilyttämisen kustannukset (Nordnetillä ilmaista, joten ei saisi muuallakaan maksaa), vähän vähemmän tärkeää kaupankäynnin kustannukset (koska tulet luultavasti tekemään kauppaa harvakseltaan).

  Aiheesta on runsaasti kirjoja. Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on kattava perusteos, Mika Pesosen Sijoituspokkari ja Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta vähän kevyempiä.

  Noin yleisesti ottaen sijoituspalveluita tarjoavia pankkeja ja pankkiiriliikkeitä kannattaa karttaa, tai ainakaan jutulle ei kannata mennä ilman pohjatietoja. Pankkien myymät sijoitusratkaisut ovat yleensä kovin kalliita. 500 euron sijoittaminen kuussa vaikkapa Seligsonin Pharos-rahastoon antaa kohtuullisilla kuluilla ja todella helposti varsin laajasti hajautetun salkun. Jos osakesäästäminen kiinnostaa, voi myös alkaa perehtymään siihen maailmaan ja säästää vaikka satasen kuussa sitä varten, niin aikansa opeteltuaan ja yhtiöihin tutustuttuaan on sitten kerännyt rahaa sijoitettavaksi osakkeisiin. Osakkeisiin ei vielä muutaman satasen kertasijoituksilla oikein kannata lähteä.

 15. Hei Mikko,

  Kiitos hyvästä kirjoituksestasi.

  Olen suunnitellut sijoittavani 3000 euroa joko rahastoon tai osakkeisiin. Aiempaa kokomusta tästä touhusta minulla ei ole ja olen vasta alkanut pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja tuolle summalle. Mitä mieltä olet onko summa jo tarpeeksi suuri että sillä kannattaisi ostaa osakkeita rahaston sijaan vai kenties sijoittaa kumpaankin? Mikäli ostaisin osakkeitta mistä kannattaisi aloittaa? Mikä olisi sopiva summa niin että saisi hajautettua mahdollisimman paljon? Olen ymmärtänyt ettei alle 500euron summat kannata. Olen kiinnostunut pikavippifirmoihin sijoittamisesta, tosin se taitaa olla sen verran riskaa peliä ettei ainakaan koko 3000euroa kannata lyödä siihen kiinni..

 16. Sandra, kyllä tuollaisella summalla voi jo osakkeita ostaa, mutta kovin moneen ostokseen ei kannata hajauttaa. Joku tuhat euroa alkaa olla jo tolkullinen ostoerä, silloin Nordnetillä kulut jäävät alle prosenttiin. Rahastosijoituksesta maksat enemmän kuluja (paitsi jos sijoitat ilmaiseen Superrahastoon), mutta hajautat merkittävästi paremmin.

  Pikavippifirmojen osakkeet (eli Tuottoa.fi ja Korkeatuottoinen.fi) ovat ihan mielenkiintoisia mahdollisuuksia, kuukausittain maksettavat osingot ovat ihan hyvät – 3000 euron sijoitukselle saa vuodessa yli 230 euroa osinkoa verojen jälkeen. Ei paha, eikä riski ole mielestäni tällä hetkellä kovin korkea (toki erilaisen lakimuutokset voivat alaa ravistella yllättäenkin), mutta pidemmän päälle sijoitus on toki vähän tylsä, koska näiden osakkeiden arvo ei koskaan nouse (ei toisaalta erityisemmin laskekaan, paitsi siinä epätodennäköisessä tapauksessa että putoaa nollaan).

  Ei liene kuitenkaan mahdotonta löytää osakkeita, joista saisi sekä 8% osinkotuoton että mahdollisuuden arvonnousuun (esimerkiksi viime vuonna Nordean kurssi kävi erinäisistä syistä sen verran alhaalla, että osinkotuotto oli 7% luokkaa).

  Osa rahastoon, osa johonkin mielenkiintoiseen osakkeeseen?

 17. Mikko!

  Hei Mikko! Olen ajatellut aloittaa pienimuotoisen sijoittamisen. Mulla on ollut vuosia Nordnetin tunnukset, mutta en ole koskaan käyttänyt ko palvelua. Ajattelin sijoittaa 1000€. Mikä on nyt tänä päivänä järkevin tapa sijoittaa rahat? Superrahastot vaiko ETF:t (vai mikä rahasto/etf on tänä päivänä järkevä)? Vai onko indeksit jo liian korkealla? Ajattelin jatkossakin laittaa rahatilanteen mukaan lisää rahaa kiinni 50-100€ per kk. Ja sitten vielä, että kannattaako tuo 1000€ jakaa pidemmälle aikavälille esimerkiksi 100€/per kk.

  Mietin kovasti onko ajnkohta liian huono?

 18. Jaakko, ajankohtahan on aina huono: sijoittaminen olisi aina pitänyt aloittaa jo aikaisemmin.

  Muuten ajoittamisessa ei ole liiemmin järkeä. Jos sijoitushorisonttisi on niin kaukana kuin sen pitäisi olla (eli jossain muutaman vuosikymmenen päässä), indeksien nykytasolla on lopulta melko vähän merkitystä, etenkin jos sijoitat säännöllisesti lisää. Silloin indeksien väliaikainen notkahdus vain palvelee sinua, kun saat samalla rahalla enemmän osuuksia.

  Mitä vähemmän sijoituksia teet, mitä suurempia ne ovat ja mitä lyhyempi on sijoituksen kesto, sitä enemmän merkitystä ajoituksella on. Sittenkin karu tosiasia on, että et voi tietää, milloin on hyvä aika ostaa. Tähän on yksittäisiä poikkeuksia, mutta yleisesti ottaen on mahdotonta tietää, onko tänään parempi aika ostaa kuin huomenna. Ainoastaan se on selvää, että mitä pidempään omistaa, sitä enemmän ehtii hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä.

  En siis itse murehdi asiasta millään tavalla, vaan teen sijoituksia tasaisesti valitsemiini rahastoihin (Seligssonin rahastoja, Nordnetin Superrahasto Suomi, yksi ruotsalainen sijoitusyhtiörahasto, osinkopainotteisia ETF:iä). Kävi miten kävi, rahastojen arvo lienee parinkymmenen vuoden päästä korkeampi kuin nyt.

  Kyllä tuon tonnin voi kerralla johonkin rahastoon pistää, etenkin jos aiot jatkossa sijoittaa joka kuukausi.

 19. Jos sijoitan rahaa esm Nordnettiin, miten voin tietää/ voinko tarkistaa jostain milloin kannattaa ostaa.

 20. Katrin, se on valitettavasti asia, jota ei voi kukaan tietää, ainakaan ilman sisäpiirin tietoa. Osakkeille on mahdollista laskea tunnuslukuja (esim. P/E-luku ja P/B-luku), joiden perusteella voi arvioida, onko osake kallis vai halpa, mutta ei sekään mikään varma juttu ole, koska kalliskin osake voi jatkaa kasvuaan ja edullinen osake olla huomenna vielä edullisempi.

  Toisaalta jos sijoittamisen aikajänne on riittävän pitkä ja yrityksen liiketoiminta järkevää ja tuottoisaa, osakkeen ostohinnan merkitys voi olla lopulta melko vähäinen, varsinkin jos yritys maksaa hyvää, kasvavaa osinkoa.

  Yksi tapa välttää ongelmaa on sijoittaa rahastoon, joka sijoittaa markkinoille riittävän laajasti. Se pienentää ajoituksen merkitystä, kun saat joka tapauksessa markkinoilta keskimääräistä tuottoa, kävi yksittäisille osakkeille miten tahansa.

 21. Hei Mikko, kannattaako vielä ostaa osakkeita yrityksiltä joiden uskoo maksavan osinkoa nyt keväällä? Eli jos ostaa esim. 4000 eurolla ennen irtautumispäivää niin saako jo tänä keväänä tuolle summalle osinkoa? Vai kannattaako sijoittaa heti irtautumispäivänä jolloin osake halpenee?

 22. Sanni, osinkoon on oikeutettu se, joka osakkeen omistaa täsmäytyspäivänä, eli kyllä, jos ostat ennen irtautumispäivää, osinko on sinun. Se milloin kannattaa ostaa on hyvä kysymys, johon ei pysty vastaamaan, koska etukäteen ei tiedä, miten käy. Noin teoriassa osakkeen hinnan pitäisi pudota osingon verran osingon irrottua,

  Nordnetin blogissa asiaa tutkailtiin vuonna 2014:

  ”Miten osakkeet reagoivat osingon maksuun? Kävimme läpi kaikki viime vuoden osingonmaksut ja pääomanpalautukset ja vertasimme niitä kurssireaktioihin. Tämä antaa hieman osviittaa siitä, miten kurssit reagoivat osingonmaksuun.

  Osingonmaksulla on erittäin pieni vaikutus niiden yhtiöiden kursseihin, joiden kurssi on alle kolme euroa. 19 tapauksessa 22:sta kurssi laski vähemmän kuin osingon määrällä. Monessa tapauksessa kurssi oli jopa muuttumaton! Selitys on kuitenkin se, että tämä ryhmä koostuu suurelta osin pienistä erittäin epälikvideistä yhtiöistä.

  Muiden osinkoa maksavien yhtiöiden keskimääräinen osinkotuotto oli 4,6 prosenttia. 42 yhtiön osinko oli alle keskiarvon, kun taas 29 yhtiön osinko oli keskiarvoa suurempi. Puolet yhtiöistä, joiden osinkotuotto oli keskiarvoa pienempi, laski osinkoa enemmän. Koko ryhmä laski kuitenkin keskimäärin osingon määrällä.

  Yhtiöt, joiden osinkotuotto oli keskimääräistä suurempi, käyttäytyivät hieman toisin kuin olimme odottaneet. Yhdessätoista tapauksessa kurssi laski osinkoa enemmän, yhdessä tapauksessa yhtä paljon ja 18 tapauksessa osinkoa vähemmän. Ostamalla ennen osingon irtoamista ja myymällä sen jälkeen olisi tässä ryhmässä saanut keskimäärin yhden prosentin ylituoton.”

  Eli hinta ei välttämättä muutu osingon verran. Jos sijoittaa tarpeeksi pitkällä aikavälillä, tärkeintä on että ylipäätään ostaa. Minä ostaisin ennen osinkoa, etenkin jos osinkoprosentti vaikuttaa hyvältä.

 23. Moi,
  Nuorena ihmisenä elämäntilanteeni on sellainen, että minulla ei ole jatkuvia tuloja. Tienaan tuloni kesätöistä ja ensin kesän jälkeen olen ajatellut ostavani rahastoa noin 4000 eurolla (Mielessä on käynyt ainakin juuri tuo seligson). Ajattelin hajauttaa summan kolmeen tai neljään osaan, Pohjois-Amerikkaan, Suomeen, Aasiaan ja pienimmän osan kehittyville markkinoille tai Venäjän rahastoihin sijoittavaan rahastoon. Kannattaisiko ostot tehdä yhdellä kertaa vai pitää summaa pankkitilillä ja sieltä sijoittaa tietyin väliajoin? Ymmärrän ajallisen hajauttamisen hyödyn, mutta vaikka sijoittaisinkin ensiksi vain osan, niin loppuosa jäisi pienikorkoiselle pankkitilille odottamaan ja jopa menettämään arvoa. Yksi vaihtoehto voisi olla puolivuosittain, jolloin tienaisin taas jo uudelleen rahaa seuraavana kesänä ja sitä kautta sijoittaminen olisi tasaisempaa.

 24. Nuori, tuollaisilla summilla ajallisella hajauttamisella ei ole suurensuurta merkitystä, etenkin jos sijoitushorisontti on vaikkapa kymmeniä vuosia, ei siinä ajoituksen kanssa kikkailemalla suuresti voi voittaa tai hävitä jos vaihtoehdot ovat iskeä kerralla kiinni tai sijoittaa osissa vaikka puolen vuoden aikana.

 25. Moi, Rohkeaa kai, mutta olen ajatellut sijoittaa sähköautoyritykseen Teslaan. Kysymys kuuluukin, että kirjaudunko esim Nordnettiin ja ostan sitä kautta Teslan osakkeita. Ajatus olisi että ostan 500-1000 eurolla osakkeita mitä saa ja annan niiden muhia vaikka 10 vuotta ja toivoa arvon nousevan. Onko se niin yksinkertaista? vai pitääkö tietää vielä jotain oleellista sijoitus-systeemistä.( pitääkö kuukausittain maksaa lisää vai mitenkä tämä toimii. t Sami (en ole ikinä ennen sijoittanut mihinkään)

 26. Sami, on se. Nordnetin tilin perustaminen on aika yksinkertainen prosessi, vaatii vaan henkilöllisyyden todistamisen. Merkittävin hankaluus asiassa on se, että Teslan osake maksaa tällä hetkellä noin 350 dollaria, joten 500 eurolla saat yhden, tonnilla melkein neljä. Nykyään toki voi ostaa yksittäinkin.

  Mitään kuukausittaisia kuluja osakkeiden omistamiseen ei Nordnetillä liity, ainoat kulut tulevat osakkeita ostaessa ja myytäessä, jolloin Nordnet vetää siivunsa. Amerikkalaisista osakkeista hinta on 0,30 % kauppahinnasta, mutta vähintään 15 €, eli tuon 15 € joutuisit siis kaupoistasi maksamaan.

 27. Mitä tarkoittaa pankin kirjaama maininta ”käytettävissä osakeostoihin …. euroa” kaltaiselleni piensijoittajalle?

 28. Sirkka-Liisa, mihinköhän pankki on tällaisen maininnan kirjannut?

 29. Hei Mikko,
  Olen hankkinut Nordean kautta tietyn osakepotin sisältäen seuraavia yhtiöitä:
  – Neste
  – Nokia
  – Nordea
  – Elisa
  – UPM (menee nyt tosi huonosti)
  Miten voisin siirtää ”salkkuni” esim. Nordnetin hallintaan ja voiko yhtiöpainotuksia muuttaa muuten kuin myymällä ja ostamalla? Entä veroseuraamukset?
  Kiitos ja terveisin!
  Teuvo Härkönen

 30. Teuvo, salkku siirtyy Nordnetille tai muulle välittäjälle helposti: luot vain uudelle välittäjälle salkun ja annat valtakirjan siirtää osakkeet nykyisestä salkusta uuteen. Uusi välittäjä hoitaa siirron, eikä se maksa mitään (yleensä ottaen koko salkun saa siirtää kerralla ilmaiseksi, yksittäisten osakkeiden siirtely salkusta toiseen voi maksaa).

  Yhtiöpainotuksia ei voi muuttaa muuten kuin ostamalla ja myymällä. Veroseurauksista vapaata on vain ostaminen, eli ostat lisää sitä, mikä on mielestäsi alipainossa. Myymisestä tulee aina veroseuraamuksia. Kunhan osakesäästötili tulee käyttöön, se auttaa tässä, koska osakesäästötilin sisällä saa ostaa ja myydä vapaasti ja veroseuraamuksia tulee vasta, kun rahaa nostaa ulos tililtä.

 31. Hei Mikko!

  Kiitos mahtavista neuvoista! Itse olen sijoitusurani alkutaipaleella ja mietin, että rahastoista olisi varmasti helpointa ja varminta aloittaa ilman sen suurempaa tietämystä. Mitä mieltä olet pankkien (OP) tarjoamista? Vai onko kuitenkin esim. Nordnetin omat parempia asiakkaan kannalta? Ja onko mahdollista esimerkiksi yhtäkkisen rahatilanteen huononemisen vuoksi tauottaa sijoittaminen?

  Kiitos jo etukäteen! 🙂

 32. Pirjo, pankkien rahastot voivat olla ihan ok, mutta katso kuluja. Jos rahasto sijoittaa muihin rahastoihin, niidenkään kulut eivät saisi olla korkeita: jos rahaston omat kulut ovat pienet, mutta se sijoittaa saman pankin rahastoihin, joissa kulut ovat korkeat, diili on huono.

  Mitä noita OP:n rahastoja katsoin, niin noissa säästämisen rahastoissa (esim. OP Maltillinen) on yli prosentin kulut. Se on liikaa. Noita indeksirahastoja (OP Eurooppa yms.) sen sijaan voisi käyttää. Jos haluaa tuollaisen vastaavan säästörahaston, Seligsonin Pharos on hyvä ja halvempi.

  Säästää kannattaa rahatilanteen mukaan, jos jonain kuukautena on huonompi rahatilanne niin tauon pitäminen ei haittaa, palaat sitten säästämään kun tilanne on parempi. Rahastoon kannattaa säästää rahaa, josta tietää, ettei sitä ihan heti tarvitse, lyhytaikaisissa sijoituksissa on aina isompi riski tappioille.

 33. Hei Mikko,

  Miksi löysin tämän kirjoituksen vasta nyt… 😀 Olen nyt reilun vuoden päivät säästänyt Nordnetin Superrahasto Suomeen 50e/kk. Tarkoituksena on nostaa kuukausittain säästettävää summaa 150e/kk. Mitä mieltä olet: onko järkevämpää lähteä itse säästämään useampaan eri rahastoon vai yhteen säästörahastoon? Olen tutkaillut Seligsonin rahastoja ajatuksella, että säästäisin heidän rahastoihinsa (Nordnetissa jatkan tuota Superrahasto Suomeen kuukausisäästämistä).

 34. Seligsonin rahastot ovat hyviä, mutta kyllä tuon 150 €/kk voi ihan hyvin yhteenkin rahastoon sijoittaa. Toki kun summa kasvaa, voi hajautusta vähän lisätä – tuon Suomi-indeksin seuraksi sopii mainiosti vaikkapa Amerikka-indeksirahasto, jolloin saa vähän osuutta Amerikan markkinoista, jotka ovat vähän erilaiset kuin Suomen tai Euroopan markkinat. Kannattaa miettiä, mikä täydentäisi Suomi-indeksiä.

  Myös pieni säännöllinen sijoitus kehittyvien maiden rahastoihin on tulevaisuuteen katsovalle ihan mainio veto – kun itse luin Faktojen maailman, minulle tuli sellainen fiilis, että kehittyvien maiden markkinoille kannattaa lähteä pienellä siivulla, koska siellä on paljon tulevaisuuden potentiaalia.

 35. Mitä kautta tuohon Pharokseen pääsee sijoittamaan? Lähitapiolan kautta näyttäisi löytyvän, mutta onko muilla? Nordnetistä en löytänyt.

 36. Esa, Pharokseen pääsee suoraan Seligsonilta. Tee tili Seligsonille, jonka jälkeen sijoitukset hoituvat näppärästi pankkisiirrolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.