Työkalu kryptojen ratkomiseen

Kryptot ovat mainio ristisanojen alalaji, jolle olen lämmennyt kun olen niitä EVVK-kirjoista suunnilleen viikottain tehnyt. Tehtävä tarjoaa oivallisia onnistumisen elämyksiä, kun saa kiinni jostain reunasta ja prosessi alkaa aukenemaan. Sokkokrypto, jossa ei ole mitään aloitusvihjettä, on erityisen kimurantti krypton alalaji.

Välillä kryptoja tehdessä kaipaisi työkalua, joka korvaisi numeroita automaattisesti. Etenkin vaikeammissa kryptoissa, joissa yritystä ja erehdystä riittää, tehtävän joutuu kumittamaan puhki, jos kynällä yrittää. Olen tehnyt jonkun verran englanninkielisiä vihjeettömiä kryptoja puhelimella CrossWords-sovelluksella, joka toimii näppärästi.

Niinpä kun Punainen Pelikaani tarjoili sivuillaan kiperän sokkokrypton, näpyttelin sormiharjoituksena tavan ratkoa kryptoja tietokoneella. Lopputuloksena syntynyt Kryptonratkoja löytyy GitHubista. Toistaiseksi työkalu on PHP-skripti, jolle syötetään tekstimuotoon tabeilla muotoiltu krypto. Skripti rakentaa kryptosta HTML-sivun, jossa on itse krypto ja sitten ratkaisulaatikko. Kun ratkaisulaatikkoon merkkaa kirjaimen, se korvataan kryptoon joka paikkaan. Lisäksi ratkaisulaatikko pitää huolta, että kukin kirjain esiintyy vain kerran, eli jos syöttää saman kirjaimen toisen kerran, edellinen merkintä poistetaan.

Tyylilleni uskollisesti olen tehnyt tämän hyvin karuna komentorivitoteutuksena. Windows-käyttäjille tämä on hivenen hankalaa, Mac- ja Linux-käyttäjillä komentorivi-PHP pitäisi löytyä oletusasennuksena. Kun skriptin saa ajettua, lopputulos on kuitenkin suhtkoht helppokäyttöinen HTML-sivu, jota voi selaimella omalla koneella veivata.

Se vaikea sokkokryptokin ratkesi, kun aikansa pyöritteli, vaan olipa varsin pirullisesti rakennettu paikoittain!

Esimerkkikrypto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.