Lautapeliopas

Lautapelioppaaseen pääset tästä

Lautapeliopas on uusi sivusto, se avasi ovensa kesäkuussa 2009. Taustalla on kuitenkin vuosikausien työ, sillä ensimmäiset versiot lautapelisivuistani tein jo vuonna 2000. Varhaisin versio sivuista löytyy Internet Archivesta syyskuulta 2000. Silloin lautapeliarvosteluja oli jopa kolme! Kirjoitan tätä 3.3.2010 ja nyt Lautapelioppaassa on peliarvosteluja 351. Pitänee juhlia 10-vuotissynttäreitä syksyllä.

Lautapelisivujeni idea on pysynyt aika samana koko ajan. Tarjolla on ollut suomenkielisiä lautapeliarvosteluja ja myös pelien suomenkielisiä sääntöjä. Muuta juttua on sitten ollut enemmän ja vähemmän satunnaisesti. Ensimmäiset yhdeksän vuotta puursin sivujen parissa yksin, Lautapelioppaan myötä toimituskunta on laajentunut muutamalla kirjoittajalla. Avustajia kaivataan lisääkin, mutta jostain syystä lautapeleistä kirjoittaminen ei ole erityisen suosittua. Lautapelisivuillani on ollut vuosien varrella varsin vähän kilpailijoita ja nekin ovat lopettaneet jo vuosia sitten.

Voin siis varsin helposti sanoa, että Lautapeliopas on Suomen ykkönen, mitä lautapelisivuihin tulee. ”Lautapelit”-haulla olen tiukasti kakkosena, Lautapelit.fi:tä on melko vaikea ohittaa, mutta lautapelien nimillä haettaessa Lautapeliopas on useimpien pelien kohdalla tulosten kärjessä.

Lautapeliopas - etusivu 3.3.2010

Lautapelioppaan etusivu 3.3.2010. Etusivua hallitsee Featured Content Pluginin suuri kuva.

Lautapelaaja.net

Kun rahatilanteeni parani ja lautapelisivut laajentuivat, siirsin ne omalle domainilleen. Lautapelaaja.net avattiin 17.3.2005. Tämä versio sivuista oli jo astetta värikkäämpi ja juttujen yhteydessä oli jopa kuvia. Valitettavasti Internet Archive ei ole taltioinut tyylitiedostoja, joten sivujen ulkoasusta ei saa sen arkistoista käsitystä.

Lautapelaaja.net oli sikälikin edistysaskel, että staattisista HTML-sivuista siirryttiin sisällönhallintajärjestelmän käyttämiseen. Järjestelmä on oma viritykseni, joka toimi varsin kätevästi, etenkin kun uusia ominaisuuksia saattoi lisätä lennosta. Loppua kohden järjestelmä alkoi olla jo melko edistynyt, joskaan esimerkiksi RSS-syötteitä se ei koskaan tehnyt täysin automaattisesti, vaan ne piti rakennella itse, järjestelmä osasi sentään tehdä yksittäisen merkinnän XML-tiivistelmän.

Lautapelioppaaseen siirtyminen

Lautapelioppaan taustalla on kirjoittamani Uudet lautapelit -kirja. Sen tekijänoikeudet palautuivat minulle painoksen loputtua keväällä 2009, joten halusin tuupata kirjan sisällön nettiin, jossa se olisi ihmisten luettavissa ja pystyisin päivittämään juttuja. Alunperin tarkoitukseni oli avata kirjan jutuille omat nettisivunsa ja säilyttää Lautapelaaja.net, mutta matkan varrella kävi ilmeiseksi, että tällainen olisi ollut huono ratkaisu. Päädyin siis luomaan yhdet sivut, joille siirsin kaikki Lautapelaaja.net:n jutut.

Tällä kertaa en ryhtynyt koodaamaan omaa sisällönhallintajärjestelmää, vaan otin käyttöön WordPressin. Siinä ei ole tiettyjä erityispiirteitä, mutta perusrunko on yksinkertaisesti niin hyvä, että sen päälle on hyvä rakentaa. Toki tämäntyyppiselle sivustolle voisi hyvin harkita jotain Joomlan tyyppistä ratkaisua, mutta WordPressin osaan, joten sillä mentiin. Rakentelin sivuja noin puoli vuotta, aloitin jouluna 2008 ja kesäkuussa 2009 sivut olivat julkaisukunnossa.

Jälkeenpäin olen miettinyt, kannattiko muutaman vuoden ikäisestä domainista noin vain luopua, mutta toisaalta, .fi-domain on aina plussaa, olen rakentelemassa noista oppaista jonkinlaista pientä brändiä ja kun koko homma muutenkin vedetään ihan uusiksi, on ihan hyvä idea vaihtaa nimeäkin. Asialliset uudelleenohjaukset ja Lautapelaaja.net-domainin pitäminen omistuksessani varmistavat, että vuosien varrella kerätyt linkit eivät mene hukkaan.

Omia virityksiä

Tarvitsin Lautapelioppaaseen kaikenlaista. Teemaksi valikoitui Brian Gardnerin Revolution Church, jonka nykyinen versio on Church. Tuo on maksullinen premium-teema, mutta nappasin sen silloin, kun se oli hetken aikaa ilmaiseksi jaossa. Kävi tuuri, sillä ilmaisjakelu loppui vähän myöhemmin. Ilmeisesti erilaisia kirkkoja varten tehty teema toimi tähän tarkoitukseen mainiosti, sillä halusin tehdä vuosikausien tekstiminimalismin jälkeen jotain vähän visuaalisempaa. Toki teemaa piti hieman muokata, olennaisimpana muutoksena on taustan vaihtaminen vaaleammaksi, jotta sivut olisivat vähemmän synkät.

Lopputulos on varsin graafinen. Kaikilla artikkeleilla on thumbnail-kuvat, joita käytetään teemassa monessa kohtaa ja etusivua hallitsee Featured Content -lisäosan suurikokoinen slideshow.

Pluginipuolella tärkeää oli hyvä hakutoiminto, mutta se ratkesi Relevanssilla. Toinen iso juttu on pelien arvosteleminen. Aikaisemmilla sivuillani olen arvostellut pelejä itse, nyt halusin avata tähtien antamisen myös käyttäjille. Kokeilin tähän ensin valmiita plugin-ratkaisuja. GD Star Rating on päheä viritys, mutta siinä on minun tarpeisiini paljon ekstraa ja kriittisiä puutteita, kuten se, ettei annettuja tähtiä voi muuttaa. Mielipiteen muuttaminen on lautapeliarvosteluissa elintärkeää.

Niinpä koodasin oman pluginin, joka toimii erinomaisesti. Oli siinä oma vaivansa, mutta ainakin sain haluamani toiminnallisuuden. Prosessi oli vieläpä melko yksinkertainen, joskin erilaisia bugeja ja haamuarvosteluja olen poistellut järjestelmästä vielä kuukausia käyttöönoton jälkeen. Sellaista se purkkakoodaaminen on.

Olennainen osa arvostelujärjestelmää on Lautapelioppaan ja BoardGameGeekin linkittäminen. Lautapeliharrastajilla voi olla satoja lautapeliarvosteluja BoardGameGeek-tunnuksellaan, mutta ei pienintäkään halua näpytellä niitä yksi kerrallaan Lautapelioppaaseen. Niinpä tein toiminnon, joka lukee käyttäjän arvostelut BoardGameGeekistä ja tuo ne Lautapelioppaaseen. Tämä oli aika helppo juttu, sillä BoardGameGeekillä on pätevä XML-rajapinta, joka mahdollisti juuri tämän hakuoperaation vaivattomasti. Homma rullaa nyt niin, että kerran tunnissa haetaan jonossa seuraavana olevan käyttäjän tiedot ja tarkistetaan, onko arvostelutähdissä muutoksia. Näin palvelin ei kuormitu ja uudet päivitykset noudetaan sopivalla tiheydellä. Koko käyttäjälistan läpikäyminen kestää tällä hetkellä nelisen päivää.

Pidin lokakuussa 2009 mittavan huutokaupan Lautapelioppaassa. Sitä varten piti tehdä oma huutokauppapluginin, kun valmistyökalut eivät palvelleet tarkoitustaan. Ei kyllä palvellut omakaan plugini — se oli epämiellyttävä käyttää ja sössi huutokaupan lopetusehdon (loppuu tiettynä kellonaikana, mutta vasta viisi minuuttia viimeisen huudon jälkeen) täysin. Hyvä yritys. No, huutokauppaa saatiin sentään käytyä läpi säällisellä vaivannäöllä.

Kysy tai kommentoi

  • (ei näy muille)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">

Yksi kommentti – uusimmat ensin, eli kysymykset löytyvät vastausten jälkeen

  1. Marko Suvila

    Oli mukava lukea seuraamani sivuston kehityksestä ja taustoista. Voisi sanoa, että erittäin onnistunut sivusto, josta löytyvät kaikki tarpeelliset toiminnallisuudet.

    Ei muuta kuin tsemppiä!