Valokuvaajan valitseminen

Valokuvaajat.fiKaikkea ei kannata aina kuvata itse. Vaikka valokuvaaminen onkin hauskaa, joskus on vielä hauskempaa olla hermoilematta kuvien onnistumisesta ja luottaa siihen, että kuvauksen hoitaa taitava ammattilainen. Luotettavuus ja varmuus ovatkin ammattikuvaajan käyttämisen parhaita puolia.

Listasin tähän ohjeita pätevän valokuvaajan valitsemiseen. Asiassa neuvoi Valokuvaajat.fi-palvelun Heikki Johansson. Valokuvaajat.fi on palvelu, jonka kautta voi löytää kätevästi ammattikuvaajan avuksesi.

Suunnittele etukäteen: tarpeet ja budjetti

Mieti, mitä tarvitset ja millä budjetilla. Muista, että valokuvaamiseen liittyy muutakin kuin itse kuvien räpsiminen: yhtään isommissa projekteissa kuvaaminen edellyttää etukäteisvalmisteluja ja kuvaamisen jälkeen otetut kuvat on käsiteltävä luovutuskuntoon. Et siis maksa pelkästään siitä ajasta, jolloin valokuvaaja ottaa kuvia, vaan myös jälkikäsittelyyn kuluva aika on huomioitava budjetissa.

Mitä monimutkaisempia tarpeesi ovat, sitä enemmän tarvitaan aikaa suunnitteluun ja valmisteluun. Esimerkiksi koko hääpäivän kestävän hääkuvauksen suunnittelu ja valmistelu vaatii oman aikansa, samoin esimerkiksi näyttävän valokuva-albumin koostaminen hääkuvista. Jos kyseessä on hääkuvauksen kaltainen iso projekti, kuvien jälkikäsittely voi hyvinkin viedä enemmän aikaa kuin itse kuvaaminen. Se vaikuttaa kuvauksen hintaan.

Mihin kuvia tarvitset?

Riittääkö yksi kuva, vai tarvitsetko paljon kuvia? Tarvitsetko paperisia, tulostettuja kuvia, vai tiedostoja? Tiedostojen kohdalla maksat lisenssistä käytön mukaan: kaupalliseen käyttöön tuleva kuva on usein kalliimpi, mutta vaikkapa näyttävän Facebook-profiilikuvan voit saada halvemmalla. Kuvan lopullinen käyttötarkoitus vaikuttaa myös siihen, kuinka vaativaa ja aikaavievää jälkikäsittely on.

Vapaa käyttöoikeus on selvästi kalliimpi juttu kuin yksittäisen kuvan julkaiseminen rajatussa käytössä. Et siis voi olettaa, että saat automaattisesti käyttöösi kaikki kuvaajan ottamat kuvat, vaan tämä on asia, josta pitää aina sopia erikseen. Lähtökohtaisesti kaikki oikeudet kuviin ovat kuvaajalla ja oikeuksista luovutaan aina maksua vastaan.

Perehdy kuvaajan aiempiin töihin

Esitteleekö kuvaaja nettisivuillaan aiempia töitään? Syytä olisi. Referenssikuvista voi esimerkiksi pohtia, vastaako kuvaajan tyyli sitä, mitä itse haluat. Valokuvaajia on monenlaisia ja tyylejä on erilaisia, eikä hyvänkään kuvaajan tyyli välttämättä sovi omiin tarpeisiin. Jos haluat kuvaajalta jotain, mikä ei vastaa tämän parasta osaamista, et saa parasta mahdollista lopputulosta.

Kannattaa hieman arvioida, miten luotettavalta ja kokeneelta kuvaaja vaikuttaa. Jos ostat nimenomaan onnistumisen varmuutta, et halua hermoilla siitä, onnistuuko kuvaaja vai ei. Hääpäivää ei voi uusia, jos jokin menee kuvaamisessa vikaan. Asiansa osaava kuvaaja selviää rikkoutuvasta kalustosta ja muista ongelmista, mutta tällainen luotettavuus ja varmuus näkyy usein myös hinnassa.

Kuten kaikessa osaamisen ostamisessa, halvimmalla hinnalla ei useinkaan saa parasta jälkeä.

Kysy tarjouksia useammalta kuvaajalta

Vaikka halvin hinta ei aina olekaan fiksuin ratkaisu, tarjouksia kannattaa silti kysellä useammalta kuvaajalta. Näin varmistat, että et ainakaan maksa selvää ylihintaa kuvauksista. Valokuvaajat.fi on kätevä palvelu tarjousten pyytämiseen: saat yhdellä ilmaisella tarjouspyynnöllä tavoitettua monta valokuvaajaa yhdellä kertaa. Palveluun on tällä hetkellä liittynyt yli 60 kuvaajaa eri puolilta Suomea ja tarjouspyyntösi välitetään kaikille sopiville kuvaajille automaattisesti.

Kysy tai kommentoi

 • (ei näy muille)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">

8 kommenttia – uusimmat ensin, eli kysymykset löytyvät vastausten jälkeen

 1. Mikko Saari

  Hanna, kiinteät objektiivit eivät ole parempia kuin zoomit. Paremmuus riippuu kuvaajan tarpeista. Toki kiinteissä objektiiveissa kuvanlaatu on yleisesti ottaen parempi kuin vastaavanhintaisissa zoomeissa ja se hintakin edullisempi, koska liikkuvia osia ja kompromisseja optiikan suhteen on paljon vähemmän. Jos saman objektiivin pitää olla sekä leveä laajakulma että pitkä tele, on selvää ettei se voi suoriutua kaikesta yhtä hyvin kuin yhteen asiaan keskittynyt objektiivi.

  Sinulla on 18-105-millinen zoomi, joten sinun ei tarvitse arvuutella, olisiko 35- tai 50-millinen hyvä. Ota se zoomi, säädä se 35 millin asentoon ja kuvaa sillä. Säädä sitten objektiivi 50 millin asentoon ja kuvaa sillä. Kumpi toimii paremmin?

 2. Hanna

  Hei.
  Onko kiinteät objektiivit siis parempia kuin zoomit? Ostin nikon d5300 ja siinä tuli 18-105mm. Minulta löytyy myös 85mm, jolla tulee hyviä kuvia. Mikä tähän sopisi kolmanneksi, laajaa kuvaa saa jo ja makrokuvia, ehkä joku ihmiskuvaukseen sopiva? Olisiko 35mm tai 50mm hyviä?

 3. Mikko Saari

  Tarkempi oikeuksien selventäminen jääköön toistaiseksi jonkun muun tehtäväksi, minulla ei ole siihen sellaista kompetenssia, että uskaltaisin kovin syvällisesti käsitellä.

 4. Matti Kallio

  Tervehdys, sivustosi on täynnä hyvää ja selkeää tietoa niille, jotka ovat harrastuksensa alussa. Toivoisin sinun kuitenkin tarkistavan oikeuksiin liittyvän kommentointisi tai paremminkin syventämään sitä niin, että lukija ymmärtää mitä tarkoittaa mm isyysoikeus, respektioikeus, moraalioikeus ja esimerkiksi suojaoikeus. Samalla voisit täsmentää kirjallisen sopimuksen tärkeyttä, allekirjoitus vähentää riitojen mahdollisuutta huomattavasti. Voit tietenkin ohjata lukijaa linkin välittämänä laajemman tiedon pariin. Sana räpsiminen sattuu vanhan valokuvaajan silmään; sen kuulee usein sanottavan, kun kuvaajan työtä asenteellisesti väheksytään. Ammattilainen ottaa valokuvia, emme räpsi niitä. Kiitos hyvistä sivuistasi, Ystävällisin terveisin kamera takaa, Matti Kallio.

 5. Mikko Saari

  Jari, kumpikin toimii, mutta onhan tuo Canon vähän pätevämpi peli. Itse en ottaisi kumpaakaan, kun eivät Olympukseen sovi…

 6. jari Keski-Vinkka

  Hei.
  Mitä mieltä olet näistä kahdesta objektiivistä. CANON EF 100-400/4.5-5.6L IS USM KÄYTETTY 799€ tai Sigma EOS 150-500mm f/5-6.3 APO DG OS HSM 599€. Kuvailen harrastusmielellä eläimiä ja tahtoisin saada laadukkaampia kuvia. Kumman objektiivin sinä valitsisit.
  T. Jari

 7. Mikko Saari

  Valokuvaajan näkökulmasta ylivoimainen ykkönen on Adoben Lightroom. Muuten sanoisin että Photoshop on ykkönen, Gimp on ihan hyvä ilmaisvaihtoehto ja Macille edullinen ratkaisu on Pixelmator.

 8. Ninni

  Moi,

  Mitä kuvankäsittelyohjelmaa voisit suositella?