Monikielinen WordPress: WPML

WPML:n logoJos haluat blogata kahdella kielellä, WordPressin kanssa tulee tiettyjä ongelmia. Kaksikielisen WordPressin rakentaminen ilman apuvälineitä on yksinkertaisesti hankalaa. Onneksi asiallisia apuvälineitä löytyy. WPML eli WordPress Multilingual Plugin on erittäin kattava monikielisyyspaketti, jolla teet WordPressistäsi vaikka kymmenkielisen.

Monta kieltä siististi erillään

WPML toimii varsin näppärästi. Sen avulla voit monikielistää useimmat WordPressin osat, jonka jälkeen käyttäjä voi vaihtaa kieltä lennosta. Esimerkiksi näillä sivuilla englanninkielistä sisältöä on vähänlaisesti eikä kaikkea suomenkielistä ole käännetty englanniksi, mutta kokonaisuus toimii aika näppärästi. Kieltä voi vaihtaa sivupalkin lipuista.

Idea perustuu siihen, että tietokannassa erikieliset merkinnät pidetään erillisinä, mutta WPML pitää kirjaa siitä, mitkä merkinnät ovat saman jutun eri versioita. Näin se osaa näyttää vain oikean kielen jutut, esimerkiksi uusimmat jutut -vimpain osaa näyttää vain käytössä olevan kielen uusimmat.

Erikieliset versiot sivuista tunnistetaan joko hakemistolla (kuten tässä blogissa), alidomainilla (esim. fi.mikkosaari.fi ja en.mikkosaari.fi) tai urlin perään laitettavalla tunnisteella (www.mikkosaari.fi/?lang=en).

Teeman ja plugineiden monikielistäminen

Myös teeman osia voi monikielistää, kunhan käytössä on hyvin tehty teema, joka valmiiksi tukee monikielisyyttä (eli käytännössä sen sisältämä teksti on merkattu PHP:n monikielisyystoiminnoilla). Sama plugineille. Monikielisyyden voi tehdä käyttämällä ulkoisia käännöksiä (jos teemasta tai pluginista on valmiit .mo-tiedostot eri kielille, ne saa käyttöön) tai kääntämällä itse WPML:n työkaluilla.

Käännöstyökalut ovat käteviä ja monipuolisia. Kaikkeen ne eivät kuitenkaan pysty. Esimerkiksi Thesiksen kanssa joutuu vähän soveltamaan. Tietyt jutut toimivat, kaikki eivät — yksi esimerkki on Killer Recent Entries -vimpain, jonka otsikko kääntyy, jos se on oletusotsikko, mutta jos otsikko on kategorian nimi (kategoriatkin saa käännettyä eri kielille), se ei toimikaan. Täytyy siis vähän joustaa.

Koodaamallakin voi vähän oikoa. Tässä blogissa esimerkiksi sivun alareunan jutut on tehty vimpaimilla ja käytössä olevasta kielestä riippuen alareunassa näytetään eri vimpaimet. Saan sillä tavalla vähän enemmän säätövaraa.

Vinkki: kielen tunnistaminen PHP-koodissa

Tämä ei ohjeista selvinnyt aivan vaivatta: PHP-koodissa käytössä oleva kieli tunnistetaan ICL_LANGUAGE_CODE-vakion avulla. Etsin turhaan funktiota, jolla kielen olisi tarkistanut, mutta kielikoodi irtoaa tuosta vakiosta.

Käännöspalveluja kaupan

WPML ehdottelee ahkerasti kaupallisten käännöspalveluiden käyttämistä. Pluginin takana on käännöspalveluja myyvä ICanLocalize-käännöspalvelu, jolta saa tilattua käännökset suoraan WordPressistä. En tiedä miten se käytännössä toimii — etenkin suomesta muille kielille käännettäessä — mutta hintoja kehutaan halvaksi ja laatua luonnollisesti hyväksi.

Firma palkkaa ainoastaan akateemisesti koulutettuja kääntäjiä, jotka saavat kääntää tekstiä vain omalle äidinkielelleen, joten sikäli odottaisi laatua saavan. Tästä seuraa tosin se, että suomesta voidaan kääntää vain englanniksi.

Yhteenveto

WPML on erittäin vakuuttavasti toteutettu käännöstyökalu, jolla monikielisen WordPressin luominen sujuu vaivattomasti. Suosittelen pluginia lämpimästi kaikille, jotka haluavat toteuttaa siististi monikielisen sivuston WordPressillä. Sillä on omat rajoituksensa, mutta kokonaisuus tuntuu kuitenkin toimivan siististi.

Kysy tai kommentoi

  • (ei näy muille)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">

2 kommenttia – uusimmat ensin, eli kysymykset löytyvät vastausten jälkeen

  1. Mikko Saari

    Totta, toisaalta 29 dollarin hinta on mielestäni hyvin kohtuullinen näin tarpeellisesta ja laadukkaasta pluginista.

  2. Henrik Hedberg

    Hyvä työkalu, mutta harmittaa se että ilmainen tuote muuttui maksulliseksi. Pluginin päivitys ei onnistunut, ja kun kävin katsomassa sivuja, siellä ilmoitettiin että nyt se maksaa. Vanha versio toimii vielä, mutta kuinka kauan jos haluaa päivittää WordPressia?